utorok 24. novembra 2015

Majiteľ RegioJetu pohrozil vláde, že obmedzí spoje z BA do KE

Milí čitatelia môjho blogu, 

majiteľ Regiojetu sa rozhodol bojovať so slovenskou vládou spôsobom, ktorý nie je úplne kóšer. Prináša m čerstvé aktuality. V posledných dňoch sa začal vyhrážať, že zruší resp. obmedzí na minimum spoje medzi Bratislavou a perlou východu Košicami. Išlo by v prvom rade o nočné spoje. Čo za tým všetko je? Chce štát udržať status quo monopolnej pozícii ŽSR? Alebo "len" súkromný železničný dopravca požaduje nereálne podmienky dofinancovania?



Zadarmo štátne vlaky pre "vyvolených"? Nonsens. 

Každý súdny človek predsa vie, že toto legislatívne opatrenie musí niekto zaplatiť. Fico ani nikto z kabinetu Smer-SD to nebude. Budeme to my ovčania, ktorí uhradíme ročnú faktúru už aj tak vysoko stratovým železniciam. 

Podľa mňa dať vlaky úplne zadarmo bolo zlé rozhodnutie. Čo už. Vláda dobre vie, prečo to spravila. Bežnému zamestnanému človeku však zostalo ťažšie na srdci, keď si uvedomí, že je z každej strany šklbaný a späť sa mu dáva len pramálo. Malo by to byť optimálne vybalancované. Avšak v posledných rokoch stredná trieda dosť utrpela. Rád cestujem, no vždy za svoje zdroje, a tak by to malo byť aj u druhých.  Uvidíme, čo prinesie budúcnosť a ako sa bude vyvíjať verejné cestovanie na Slovensku a celkovo život.

Čech Jančura chce určovať pravidlá hry.

Každopádne ani Jančura mi nepripadá svojimi výrokmi ani činmi ako seriózny podnikateľ, ktorý chce zlepšiť a ozdraviť podnikateľské prostredie v SR.  požiadavky ako je preplácanie ciest študentov a dôchodcov v jeho žltých vlakoch tak ako to je v štátnych vlakoch. Vadia mu hlavne IC vlaky, ktoré vidí ako nepriateľa číslo 1.

Určite je správne, keď na trh vstúpi nový dopravca majúci čo-to ponúknuť. Pokiaľ je to, ale rýdzo špekulatívneho charakteru a aktivity smerujúce k vytlačeniu štátnej zložky a nahradenie plne súkromnej má jediný cieľ najprv dať dumpingové ceny a potom neprimerane zvýšiť na reálne, sú namieste obavy štátu o charakternosti podnikania českého dopravcu.

Žlté vlaky majú svoje výhody.

Súkromný dopravca ponúka skutočne kvalitnejšie služby a komfort vo svojich vozňoch. Taktiež stewardi sú veľmi dobrým spestrením v pridanej hodnote oproti zaužívanému.  Dostupná perlivá voda a denná tlač je bonus, ktorý ľudia radi privítali.
RegiojJet je určite na niektorých spojoch perfektný "doplnok" k existujúcim spojom. Sám som mal možnosť ho otestovať, ale zároveň chcem, aby štát zotrval v svojich spojoch a nerušil jestvujúce a fungujúce. I keď stratové, ale zas nie všetko môže byť profitabilné, pokiaľ ide o verejné záujmy a dobro. 

RTVS dokonca spravili video recenziu, kde porovnávali výhody - nevýhody dopravcu.



Štát, ale i podnikatelia majú nenahraditeľné miesto v tejto spoločnosti. Mali by sa zdravo dopĺňať a podporovať, nie suplovať úlohu jeden druhému a bojovať ostrými nábojmi voči sebe ako to býva zvykom u nás.

--------------------------------------------------------------
Otázky na zamyslenie:

Aký máte názor na kroky a postoje p. Jančura

Je RegioJet seriózna alternatíva ku ŽSR? 

Máte s nimi nejaké skúsenosti? 

Ak ÁNO, boli ste spokojní?